Loading...

Login

Ξέχασα τον κωδικό μου

Αναζήτηση προϊόντος

Κατηγορίες

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ;

Η υπέρυθρη θέρμανση είναι μια μορφή θέρμανσης, η οποία σε αντίθεση με άλλες μορφές, δεν χρησιμοποιεί τον αέρα ως μέσω διάδοσής της. Τα συστήματα υπέρυθρης θερμότητας θερμαίνουν μόνο το 20% του αέρα και περισσότερο από 80% του σώματος. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι ότι σε ένα περιβάλλον με ευχάριστη θερμοκρασία η θερμότητα εισχωρεί βαθιά στο σώμα. Για αυτό το λόγο τα πλεονεκτήματα για την υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Τι είναι οι υπέρυθρες ακτίνες; Οι υπέρυθρες ακτίνες είναι ηλεκτρομαγνητικά κύματα eπάνω από την περιοχή της ερυθρής περιοχής του ορατού φωτός, τα οποία φροντίζουν για την υγειά και την ευεξία μας, σε αντίθεση με τις υπεριώδεις ακτίνες. Η υπέρυθρη θερμική ακτινοβολία δεν έχει καμία σχέση με την βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία, η οποία ευθύνεται για τα εγκαύματα και τις κακώσεις του δέρματος. Τα υπέρυθρα κύματα είναι μια μορφή ενέργειας, η οποία μπορεί να ζεστάνει αντικείμενα χωρίς να ζεσταίνει τον αέρα γύρω τους. Η υπέρυθρη θερμική ακτινοβολία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για θεραπευτικούς σκοπούς και μπορεί να χαρακτηριστεί ως απολύτως ασφαλής. Στην καθημερινότητα ο ήλιος είναι αυτός που αποτελεί την πηγή ακτινοβολούμενης ενέργειας. Τι συμβαίνει όμως όταν ο ήλιος κρυφτεί πίσω από ένα σύννεφο; Παρόλο που η θερμοκρασία του αέρα δεν πέφτει, αισθανόμαστε τον καιρό να κρυώνει. Τα σύννεφα μπλοκάρουν την υπέρυθρη ακτινοβολία του ήλιου και εκείνη την στιγμή μας γίνεται αισθητή η έλλειψη της θερμικής ακτινοβολίας. Σας γνωρίζουμε ότι η υπέρυθρη θέρμανση χρησιμοποιείτε ήδη εδώ και τρεις δεκαετίες σε χώρες με πολύ κρύο και υγρασία σε Τσεχία, Γερμανία, Αυστρία, Καναδά κλπ. ως κύρια θέρμανση και διαθέτει κάθε χρόνο περίπου 2.000.000 θερμαντικά σώματα στην παγκόσμια αγορά. Ακόμα και στις θερμοκοιτίδες, για να ζεσταίνουν τα νεογέννητα, χρησιμοποιούνται συστήματα υπέρυθρης θέρμανσης .

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Τα πλεονεκτήματα:

  • Απόλυτη αυτονομία θέρμανσης σε κάθε χώρο του σπιτιού σας
  • Χαμηλότερο κόστος κτήσης από την συμβατική θέρμανση (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, A/C)
  • Δεν χρειάζονται πρόσθετες εργασίες (μερεμέτια, εμφανείς σωλήνες θέρμανσης)
  • Δεν χρειάζεται χώρος για λεβητοστάσιο και δεξαμενή πετρελαίου (οικονομία χώρου)
  • Αφήνει ελεύθερους τους τοίχους για χαμηλά έπιπλα (οικονομία χώρου)
  • Υγιεινή θέρμανση, στεγνώνει την υγρασία από τους τοίχους (προστατεύει το κτίριο από την διάβρωση και είναι ευεργετικό για την υγεία των ανθρώπων, καρδιακά, αρθρίτιδες κλπ.) (υγεία-οικονομία)
  • Χαμηλότερη κατανάλωση από τον συμβατικό τρόπο θέρμανσης και από το Α/C(οικονομία)
  • Δεν δημιουργεί ρεύματα αέρα μέσα στο σπίτι. Αποτρέπει την κυκλοφορία σκόνης, βακτηριδίων και ιών που μεταφέρονται με τον αέρα. Ιδιαίτερα ευεργετικό για ευπαθείς ομάδες, όπως ηλικιωμένοι, παιδιά, φιλάσθενα άτομα κλπ. Μηδενικό κόστος ετήσιας συντήρησης (οικονομία)
  • Αν χρησιμοποιηθεί ως συμπληρωματική θέρμανση επιτυγχάνεται μεγάλη οικονομία στην συμβατική θέρμανση (πετρέλαιο ή φυσικό αέριο)

 

Με δεδομένο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και εκπέμπουν τη θερμότητα τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης, παρουσιάζονται τα παρακάτω ενεργειακά πλεονεκτήματα:

• Μικρά φορτία ενέργειας για τη θέρμανση του χώρου. Σε αντίθεση με τα κλιματιστικά, τα αερόθερμα και τα καλοριφέρ, τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης ζεσταίνουν απευθείας τα δομικά στοιχεία του χώρου και τους ανθρώπους, χωρίς απώλειες για τη θέρμανση του ενδιάμεσου αέρα. Τα συμβατικά μέσα θέρμανσης χρειάζεται να λειτουργήσουν πολλές περισσότερες ώρες από τα πάνελ Υπέρυθρης Θέρμανσης προκειμένου να επιτύχουν - μάλιστα - υποδεέστερα αποτελέσματα ως προς τη θέρμανση του χώρου.

• Διατήρηση της θερμότητας ακόμη και μετά από αερισμό του χώρου Τα θερμαντικά μέσα που βασίζονται στην κυκλοφορία ρευμάτων θερμού αέρα έχουν ένα σημαντικό μειονέκτημα. Με του που θα ανοίξετε τα παράθυρά σας, ο θερμός αέρας του χώρου θα χαθεί άμεσα και θα χρειαστεί πολλή ώρα μέχρι ο χώρος σας να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα θερμοκρασίας. Στο μεταξύ, όλη η ενέργεια που καταναλώσατε θα πάει χαμένη. Αντίθετα, η Υπέρυθρη Θερμότητα απορροφάται από τα δομικά στοιχεία του χώρου και παραμένει σε αυτά, χωρίς να επηρεάζεται από τον αέρα του χώρου. Ακόμη κι αν ανοίξετε τα παράθυρα, μόλις τα κλείσετε ο χώρος θα επανέλθει στα ίδια επίπεδα θερμικής άνεσης.

• Μεγιστοποίηση μόνωσης από την αφύγρανση των τοίχων Η υγρασία είναι καλός αγωγός της θερμότητας και άρα ένας υγρός τοίχος μεταφέρει την εσωτερική θερμότητα προς το εξωτερικό περιβάλλον, προκαλώντας άμεσες απώλειες. Μεταδίδοντας τη θερμότητα απευθείας στους τοίχους και τα υπόλοιπα στερεά σώματα του χώρου, η Υπέρυθρη Θέρμανση στεγνώνει την υγρασία βαθιά μέσα στα υλικά, με αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση της θερμότητας και τη σαφώς μικρότερη κατανάλωση ενέργειας για τη διατήρησή της.

 

ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΟΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ;

Η Υπέρυθρη Θέρμανση είναι ο μόνος τρόπος θέρμανσης που μιμείται πιστά τον φυσικό τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η θερμότητα στο ίδιο μας το ηλιακό σύστημα ή αν θέλετε τον τρόπο με τον οποίο μας ζεσταίνει ο ήλιος καθημερινά. Ο τρόπος που η φύση επέλεξε να ζεσταίνει το ανθρώπινο σώμα δεν είναι τα ρεύματα θερμού αέρα, αλλά η έκθεσή μας στην ευεργετική Υπέρυθρη Θερμότητα του ήλιου. Τα συμβατικά μέσα θέρμανσης που αξιοποιούνται ευρέως σήμερα, βασίζονται κατ’ εξοχήν στην κυκλοφορία θερμών ρευμάτων αέρα, κάτι που αντιτίθεται άμεσα στον φυσικό τρόπο διάδοσης της θερμότητας και είναι - τελικά - επιβλαβές για τον άνθρωπο. Η θέρμανση με ρεύματα ζεστού αέρα, είναι ασύμβατη με τα κύτταρα των έμβριων οργανισμών. Τόσο τα καλοριφέρ όσο και τα κλιματιστικά και τα αερόθερμα, δεσμεύουν τον κρύο αέρα από το δάπεδο του χώρου και τον ανακυκλοφορούν ζεσταμένο, με «βίαιο» τρόπο. Το αποτέλεσμα είναι η ανάδευση της σκόνης και των μικροοργανισμών στο χώρο, ενώ παράλληλα, οι γύρω τοίχοι που είναι πιο ψυχροί από τον αέρα, υγροποιούν μέρος αυτού που επικάθεται επάνω τους (δημιουργείται δηλαδή υγρασία). Επίσης, τα μέσα θέρμανσης που αξιοποιούν τα ρεύματα αέρα παρουσιάζουν και ένα ακόμη μειονέκτημα, που δεν είναι άλλο από την διαφορά θερμοκρασίας στα δομικά στοιχεία του χώρου, όπου μεταξύ οροφής και δαπέδου παρατηρείται διαφορά έως και 7°C. Ένας ιατρός - πνευμονολόγος λοιπόν, είναι εύκολο να σας εξηγήσει τις επιβλαβείς συνέπειες της κυκλοφορίας της σκόνης και των μικροοργανισμών στον αέρα που αναπνέετε, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε κρίσεις ασθματος και αλλεργικές εξάρσεις. Η Υπέρυθρη Θέρμανση από την άλλη, ζεσταίνει το χώρο «ήπια» και ομοιόμορφα και έτσι, όχι μόνο δεν αναδεύει τη σκόνη αλλά εξασφαλίζει και την ομοιόμορφη θέρμανση των δομικών στοιχείων, με διαφορές ίσες ή μικρότερες των μόλις 2°C.

ΠΑΝΕΛ ΧΑΜΗΛΗΣ - ΥΨΗΛΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ

Η υπέρυθρη θέρμανση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, σε πάνελ που εκπέμπουν υπέρυθρη χαμηλής θερμοκρασίας και σε πάνελ που εκπέμπουν υπέρυθρη υψηλής θερμοκρασίας.

Τα πάνελ χαμηλής θερμοκρασίας προτείνονται σε χώρους που είναι πολύ καλά μονωμένοι και χωρίς πολλές απώλειες. Ιδανικοί χώροι είναι δωμάτια σπιτιών μέχρι 12m2 σε κτίσματα τελευταίας δεκαετίας. Επάνω σε αυτά τα πάνελ μπορείτε να εκτυπώσετε ότι επιθυμείτε και να τα κάνετε να μοιάζουν έργα τέχνης. Η θερμοκρασία στην μπροστινή επιφάνεια του πάνελ δεν ξεπερνάει τους 95οC για λόγους ασφαλείας. Μπορούν να τοποθετηθούν χαμηλά σε πολύ μικρή απόσταση από το πάτωμα, επάνω σε μεταλλικές βάσεις (ώστε να μεταφέρονται εύκολα), στον τοίχο ή στο ταβάνι. Τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης υψηλής θερμοκρασίας έχουν θερμοκρασία επιφάνειας περίπου 300οC και τοποθετούνται ΜΟΝΟ ψηλά έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα και να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα αυτών των πάνελ είναι ότι η ακτινοβολία έχει μεγαλύτερο βεληνεκές, από 4-8 μέτρα, σε αντίθεση με τα πάνελ χαμηλής θερμοκρασίας των οποίων το βεληνεκές κυμαίνεται από 2-3,5 μέτρα. Αποτέλεσμα αυτού είναι η πολύ οικονομικότερη χρήση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η επιλογή του κατάλληλου πάνελ δεν είναι θέμα αισθητικής αλλά αποτελεσματικότητας και οικονομίας.

Η ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ

Η υγρασία μεταφέρεται από τις θερμότερες στις ψυχρότερες επιφάνειες. Από τον ζεστό αέρα στους ψυχρότερους τοίχους. Η Υπέρυθρη Θέρμανση εξασφαλίζει την διαρκή, σταθερή θέρμανση όλων των επιφανειών του χώρου και δεν βασίζεται στη θέρμανση των ρευμάτων αέρα, τα οποία επικάθονται στους ψυχρούς τοίχους με συνέπεια τη δημιουργία υγρασίας. Έτσι, τα δομικά στοιχεία του χώρου δεν θερμαίνονται απλώς επιφανειακά, αλλά και εσωτερικά, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υγροποιείται ο αέρας στην επιφάνειά τους, αλλά και να στεγνώνει η όποια υγρασία είχε παγιδευτεί στο εσωτερικό τους. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο η εξαιρετική και άμεση αφύγρανση του χώρου, αλλά και η δραματική ενίσχυση της μόνωσής του, μιας και οι στεγνοί τοίχοι είναι οι καλύτεροι μονωτές. Το μόνο ποσοστό υγρασίας που μένει στο χώρο αφορά στον αέρα, ο οποίος δεν ξεραίνεται, αλλά αντίθετα παραμένει επαρκώς υγρός και υγιεινός.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Τα πάνελ υπέρυθρης θέρμανσης είναι προτιμότερο να τοποθετούνται στην οροφή ή ακόμη και μέσα στη δομή της οροφής (όπου αυτό είναι εφικτό), και πάντα με τέτοιο τρόπο ώστε η ισχύς τους να είναι σε αναλογία προς τις μεμονωμένες επιφάνειες που θέλουμε να θερμάνουμε. Όσο μεγαλύτερο το εμβαδόν του χώρου, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιοχή που καλύπτεται από θερμαντικά σώματα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε περισσότερα πάνελ με χαμηλότερη ισχύ παρά να χρησιμοποιούμε λιγότερα πάνελ με μεγαλύτερη ισχύ. Η απόσταση από κατακόρυφες κατασκευές δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 0,6 - 1 m, και είναι απαραίτητο να διατηρηθεί το ελάχιστο ύψος εγκατάστασης σε σχέση με την ισχύ των πάνελ.

Τα πάνελ μπορούν επίσης να τοποθετηθούν και υπό γωνία (κατευθυνόμενη ροή της ακτινοβολίας), είτε σε κατακόρυφη θέση επί ενός πλευρικού τοιχώματος. Η τοποθέτηση σε κατακόρυφη θέση αυξάνει την συναγωγή, ωστόσο - το ποσό της ενέργειας, ή η αποτελεσματικότητα του πάνελ δεν αλλάζει, αλλά υπάρχει μια ποσοστιαία μείωση της μεταφοράς θερμότητας μέσω ακτινοβολίας και μία αύξηση στην συναγωγή. Η αύξηση στο στοιχείο μεταφοράς θερμότητας μέσω της συναγωγής έχει μία ευεργετική επίδραση στην δυναμική εκκίνηση αλλά και ένα μειονέκτημα ότι υπάρχει μια αύξηση στην διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του αέρα από το δάπεδο στην οροφή.

Για τον υπολογισμό του κατάλληλου πάνελ στον χώρο λαμβάνονται υπόψιν: ο όγκος του χώρου (επειδή όμως το μέσο ελληνικό σπίτι έχει ύψος από 2,70 - 2,85μ αναγάγουμε τον όγκο σε επιφάνεια.), οι απώλειες, το πάχος των τοίχων και της πλάκας (όταν πρόκειται για τελευταίο όροφο) η μόνωση, ο προσανατολισμός, το υψόμετρο, το αν συνορεύει με θερμαινόμενους ή μη χώρους , κ.α.

 

 

 

 
Copyright © 2014 - 2024 PELLETON - ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ - Πάτρα